2021-09-29 12:24:24• hírek • Refszatmar.eu/Szatmár.ro

Határokon átnyúló, regionális kapcsolatteremtő konferenciát szerveztek

A Szatmárnémeti Barátság Nyugdíjas klub tagjai kedden regionális, határokon átnyúló kapcsolatteremtő konferenciát tartottak Szatmárnémetiben, mintegy 70 fő részvételével. 

Egy, a Nemzeti Együttműködési Alap és Bethlen Gábor Alap által finanszírozott pályázat keretében tartotta meg kedden a Láncos-templom gyülekezeti házában határon átnyúló kapcsolatteremtő konferenciáját a szatmárnémeti Barátság Nyugdíjas Klub. Az eseményem mintegy 70 személy vett részt, köztük vendégelőadók is, úgymint Dr. Király Lajos esperes, Muhi Sándor helytörténész, valamint Grósz Gyula radiológus főorvos is, de jelen volt Kereskényi Gábor polgármester és Pataki Csaba megyei tanácselnök is.

A konferencia célja elsősorban a több szintű kapcsolatteremtés volt, így meghívást kapott számos nem szatmári nyugdíjas klub is, viszont a jelenleg Szatmár megyében érvényes járványügyi vörös kód miatt többen lemondták a részvételt, így a kolozsváriak, érmihályfalviak, nyíregyháziak nem jöttek el, de így is mintegy 70 személy vett részt a konferencián.

Az előadók számos izgalmas témát tártak a hallgatóság elé: dr. Király Lajos esperes a hitről, illetve a zene szerepéről beszélt a gyógyításban, pasztorálpszichológiai vonatkozásokkal. Muhi Sándor helytörténész a szatmári építészetről és a városhoz kötőd jeles személyiségekről tartott előadást, míg Grósz Gyula doktor úr az idősek mindennapjait megnehezítő általános egészségügyi problémákról beszélt. Minden előadás kötetlen beszélgetés formájában zajlott, akiknek kérdéseik voltak az adott témával kapcsolatban, bátran feltehették azokat.

Szó esett továbbá egy jövőbeni magyar nyugdíjas szakszervezet létrehozásáról is, melyhez viszont szükség lenne, ha az RMDSZ-nek minden városi és vidéki szervezete működtetne nyugdíjas klubot – állapították meg a jelenlévők.

Ezzel egyet értett Pataki Csaba megyei tanácselnök is, aki így fogalmazott az eseményen: “A család számomra a dédszülőkkel, nagyszülőkkel kezdődik és a gyermekekkel zárul, az idősek azok, akik alappillérei társadalmunknak, akik utat mutatnak a mi korosztályunknak is. Az elmúlt másfél évben viszont olyan időket éltünk meg, amikor a világjárvány kordába zárt minket, amikor különösen védeni kellett szépkorú szeretteinket, és olyan kommunikációs eszközökhöz kellett nyúlnunk, amelyek használata bizony gondot okozott nagyszüleinknek. A Szatmárnémeti Barátság Nyugdíjas klub tagjai a pandémia ideje alatt is tartották a kapcsolatot, és tartották a lelket egymásban. Az, hogy van egy élő, jól működő, országos viszonylatban is kiemelkedő nyugdíjas klubunk, az erőt és hitet ad.”

A szervezők szerint egy sikeres, eredményes rendezvény volt, mely támogatásáért köszönet illeti a pályázat finanszírozóit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: